Ziekte van Lyme test

Lyme - Tekenbeet

Teken zijn de boosdoeners als het gaat om de ziekte van Lyme. Deze insecten, die leven in duinen en bossen, maar ook in uw tuin, kunnen besmet zijn met de Borrelia bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Eén op de vijf teken is besmet met deze bacterie waardoor u kans loopt om ook besmet te worden en de ziekte van Lyme te krijgen. Jaarlijks worden 1 miljoen Nederlanders gebeten door een teek.


De Easy Home Test Lyme – Tekenbeet spoort vanaf 2 tot 4 weken na de tekenbeet de aanwezigheid op van antistoffen tegen Borrelia in uw eigen bloed. Indien u besmet bent met de Borrelia bacterie dan reageert uw immuunsysteem op die besmetting door het aanmaken van antistoffen, die de strijd aangaan met deze bacterie. Na 10 minuten weet u of u al dan niet bent besmet.

Door middel van een vingerprik met een lancet brengt u een druppel bloed in contact met een pipet die automatisch vult met uw bloed. Via de pipet brengt u het bloed aan op de testcassette. U wacht even totdat het bloed naar de bodem van het testplaatje is gezakt en voegt dan 4 tot 5 druppels van de bijgeleverde vloeistof toe. Na minimaal 10 en maximaal 15 minuten is het resultaat af te lezen. De uitslag wordt afgelezen als positief of negatief.


De Easy Home Test Lyme – Tekenbeet test op de IgM antistoffen (immunoglobuline M). Wanneer u geïnfecteerd bent met de Borrelia bacterie, produceert het immuunsysteem specifieke IgM antistoffen tegen deze bacterie. De antistoffen circuleren in het bloed en binden zich op de aangetroffen bacteriën. De test kan de aanwezigheid van deze antistoffen in het bloed aantonen.


De test kan worden uitgevoerd vanaf 2 tot 4 weken na de tekenbeet of als er roodheid verschijnt rondom de plek waar de teek heeft gebeten. Bij twijfel altijd de huisarts consulteren.


Voor een volledige en uitgebreide beschrijving verwijzen wij u graag door naar de bijsluiter van de Easy Home Test Lyme - Tekenbeet. Lees voor het gebruik van de test de bijsluiter goed door.

Voor een uitgebreide gebruiksaanwijzing van de test kunt u hier de bijsluiter downloaden. Lees voor het gebruik van de test altijd de bijsluiter volledig door. (pdf, 10.091 kb)

De ziekte van Lyme (Borreliose) is een ziekte die het zenuwstelsel aantast en kan leiden tot ernstige neurologische aandoeningen. Het is belangrijk om de ziekte van Lyme in een zo vroeg mogelijk stadium te behandelen, zodat de kans op chronische klachten wordt verminderd.


De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door de Borrelia bacterie. Deze bacterie wordt vooral doorgegeven door teken. Teken zijn insecten die leven in struikgewassen en bossen van gematigde klimaatzones. Deze insecten kunnen besmet worden met de Borrelia bacterie. Deze bacterie kan vervolgens worden doorgegeven aan mensen door middel van een beet op arm, been of ander deel van het lichaam dat niet beschermd is met kleding.


Circa 3 tot 10 dagen na de beet, of zelfs enkele weken/maanden later, kan een ontsteking ontstaan en roodheid (erytheem) verschijnen rondom de plek van de beet in de vorm van een ringvormige plek. In meer dan 50% van de gevallen ontstaat er echter geen rode kring terwijl u wel besmet kunt zijn met de Borrelia bacterie. Het is daarom belangrijk om uzelf te testen.

Bestel hier uw Lyme test

Bekijk hier de symptomen

Ook verkrijgbaar bij