Menopauze test

Menopauze

De overgang betekent dat het einde van de vruchtbare periode nadert. Veel vrouwen hebben tijdens deze periode last van opvliegers, hoofdpijn, slapeloosheid of zelf depressiviteit. Wilt u weten of u in de menopauze bent?


Wanneer u in de menopauze bent stijgt de FSH concentratie in uw bloed en urine. Met de Easy Home Test Menopauze kunt u uw urine testen op deze verhoogde concentratie. Zo kunt u zelf ontdekken of u in de menopauze bent. Na 10 minuten weet u de uitslag.

U kunt de test het beste uitvoeren met de eerste ochtendurine van die dag. Het monsteropnamegebied van de teststrip houdt u ongeveer 5 tot 10 seconden in de urinestraal. Daarna haalt u de teststrip uit de urine. Laat de overtollige urine van de strip aflopen en plaats de dop terug op de teststrip. Na 10 minuten kunt u het resultaat aflezen.


Wanneer een vrouw in de menopauze is, stijgt de FSH concentratie in bloed en urine. De test toont aan of u een verhoogde FSH (Follikel Stimulerend Hormoon) concentratie in uw urine hebt.


De test kan niet worden uitgevoerd als u hormonale anticonceptiemiddelen gebruikt. Bij het gebruik van ‘de pil’ betekent dit dat de test enkel een betrouwbaar resultaat geeft op de laatste dag van de week waarin geen pil wordt genomen of op de eerste ochtend van de dag waarop een nieuwe reeks wordt ingezet.


Voor een volledige en uitgebreide beschrijving verwijzen wij u graag door naar de bijsluiter van de Easy Home Test Menopauze. Lees voor het gebruik van de test de bijsluiter goed door.

Voor een uitgebreide gebruiksaanwijzing van de test kunt u hier de bijsluiter downloaden. Lees voor het gebruik van de test altijd de bijsluiter volledig door. (pdf, 677 kb)

Bij de meeste vrouwen begint rond de leeftijd van vijftig jaar de overgang. Deze kondigt het einde van de vruchtbare periode aan. De twee belangrijkste vrouwelijke geslachtshormonen, oestrogeen en progesteron, worden overbodig. Uw lichaam gaat de productie hiervan afbouwen en de productie van FSH (Follikel Stimulerend Hormoon) wordt juist opgevoerd.


Het woord menopauze is afgeleid aan de twee Griekse woorden ‘maand’ en ‘ophouden’. De menopauze is het moment waarop de menstruatie ophoudt en de laatste menstruatie is geweest. Een vrouw is dan niet meer vruchtbaar. De periode rondom de menopauze noemen we de overgang.


Wanneer dit proces niet geleidelijk verloopt, kunt u diverse klachten krijgen zoals opvliegers, onregelmatige menstruatie, slapeloosheid, hoofdpijn, nervositeit, depressief gevoel, etc. Het begin van de menopauze wordt beïnvloed door verschillende factoren, maar meestal begint de overgang rond hetzelfde levensjaar als bij uw moeder.

Bestel hier uw menopauze test

Bekijk hier de symptomen

Ook verkrijgbaar bij