Symptomen cholesterol
Cholesterol is een vetachtige stof die vooral door de lever zelf wordt aangemaakt, maar ook door het lichaam uit voedsel wordt opgenomen. Cholesterol wordt omgeven door een laagje eiwit en wordt vervoerd door het bloed. Cholesterol is nodig voor de opbouw van bepaalde lichaamscellen, hormonen en voor de spijsvertering.
Er bestaan meerdere soorten cholesterol. De twee belangrijkste zijn LDL (Low Density Lipoproteïne) en HDL (High Density Lipoproteïne). LDL, ook wel het slechte cholesterol genoemd, kan zich ophopen aan de binnenkant van de bloedvaten/slagaders waardoor ze kunnen vernauwen en uiteindelijk dichtslibben. Ook wel slagaderverkalking genoemd. Hoe meer vernauwingen, hoe groter de kans op hart- en vaatproblemen. Het HDL, het goede cholesterol, verwijdert het te veel aan cholesterol uit het bloed en de vaatwanden. Via de lever komt het cholesterol terug in de darmen en verlaat het lichaam via de urine.
Naast LDL en HDL bestaat er een derde soort cholesterol, VLDL (Very Low Density Lipoproteïne). Deze soort transporteert vetten (triglyceriden) van de lever naar de rest van het lichaam. Indien men last heeft van een verhoogd cholesterol kan het HDL het teveel aan LDL niet meer afbreken wat kan leiden tot ophopingen aan de binnenkant van de bloedvaten en uiteindelijk leiden tot hart- en vaatproblemen.
Verhoogd cholesterol
Cholesterol wordt ook wel de ‘stille moordenaar’ genoemd, omdat er geen duidelijke symptomen zijn bij iemand die een verhoogd cholesterol heeft. Het kan jaren duren, waarin ongemerkt schade wordt aangericht aan het lichaam en waardoor herstel steeds moeilijker wordt, zonder dat men iets in de gaten heeft. Het zijn de indirecte gevolgen, de hart- en vaatziekten, die cholesterol gevaarlijk maakt. Door dichtslibbing van de slagaderen moet het hart harder gaan werken om dezelfde hoeveelheid bloed door het lichaam te kunnen pompen. Op lange termijn kan er door de dichtslibbing dus bijvoorbeeld hartproblemen ontstaan.
Er zijn een aantal symptomen bij een verhoogd cholesterol, echter zijn deze symptomen gemakkelijk aan andere oorzaken te koppelen:
- Moeilijk adem halen.
- Snel buiten adem.
- Snel zweten.
- Te hoge bloeddruk en/of hartslag.
- Te weinig energie.
- Verminderde eetlust.
- Verslechterde darmwerking.
- Minder stressbestendig.
Oorzaken verhoogd cholesterol
Een verhoogd cholesterolgehalte kan meerdere oorzaken hebben. Een aantal factoren die kunnen leiden tot een verhoogd cholesterol zijn:
- Roken.
- Hoge bloeddruk.
- Suikerziekte (Diabetes mellitus).
- Erfelijke aanleg (Familiaire Hypercholesterolaomie).
- Overgewicht.
- Slechte eetgewoontes.
- Alcoholgebruik.
- Veel verzadigd vet eten (roomboter, volle melkproducten, vet vlees, chocolade, snacks, gebak, koekjes, margarine).
- Veel voedingsmiddelen eten die cholesterol bevatten (melkvet, eieren, roomboter, volvette kaas, lever, garnalen, paling, schelvislever).
- Traag werkende schildklier.
- Bepaalde medicijnen.
Verlagen cholesterolgehalte
Door het verlagen van het cholesterolgehalte wordt ook de kans op hart- en vaatziekten verminderd. Er zijn een aantal factoren die het cholesterolgehalte kunnen verlagen:
- Gezonde leefstijl.
- Gezonde voeding: zorg voor een goede vetstofwisseling. Dit is te bereiken door het volgende te eten: minder verzadigd vet, twee ons groente en twee ons fruit per dag, vezelrijke (volkoren) producten, twee keer per week vis waarvan minimaal 1x vette vis.
- Matig alcoholgebruik: twee glazen per dag voor mannen, één glas voor vrouwen zijn gunstig voor het HDL cholesterol. Meer glazen kunnen nadelige invloed hebben.
- Bewegen: minimaal een half uur per dag matig intensief. Dit verlaagt het triglyceridengehalte en verhoogd het HDL gehalte.
- Niet roken: roken verlaat het HDL gehalte, na stoppen herstelt het HDL gehalte zich weer.
- Plantensterolen: vetachtige stoffen in planten met ongeveer dezelfde chemische structuur als cholesterol (bv noten en sojabonen) verlagen de opname van cholesterol vanuit de darmen.
- Medicijnen: indien men meerdere risicofactoren heeft kunnen medicijnen worden voorgeschreven.