Symptomen zwangerschap
Wanneer een vrouw zwanger is, maakt de placenta het zwangerschapshormoon hCG (humaan Chorion Gonadotrofine) aan dat samen met de urine wordt uitgescheiden. De hoeveelheid hCG stijgt snel in het bloed en in de urine in het begin van de zwangerschap.
Na bevruchting nestelt de bevruchte eicel zich in de baarmoeder. Ondertussen bereidt het lichaam zich voor op de zwangerschap. In de urine van de vrouw is de bevruchting aantoonbaar vanaf de eerste dag na het uitblijven van de menstruatie. Zwangerschapstesten zijn voor 99% betrouwbaar en zijn tegenwoordig op veel plaatsen verkrijgbaar zoals de drogist, apotheek of online.
hCG hormoon
Om een zwangerschap aan te kunnen tonen wordt de urine getest op hCG. Een zwangerschapstest bevat antilichamen die met het hCG hormoon, indien aanwezig in de urine, zal reageren. Indien het hCG hormoon boven een bepaalde grenswaarde stijgt zal op de uitslaglijn een reactie plaatsvinden in de vorm van een gekleurde uitslaglijn op de teststrip. Dit betekent dat er een toename van het zwangerschapshormoon is en geeft dus aan dat er een zwangerschap plaats vindt. Indien u zelf een zwangerschapstest uitvoert is ochtendurine aanbevolen, omdat hierin de hoogste concentratie van het zwangerschapshormoon aanwezig zal zijn.
Zodra er sprake is van een zwangerschap begint het lichaam met zich klaar te maken voor de zwangerschap. Dit kan gepaard gaan met ‘eerste’ zwangerschapssymptomen:
- Uitblijven van de menstruatie.
- Sneller en vaker moe (doordat het lichaam harder moet werken).
- (Ochtend) misselijkheid (voornamelijk in de eerste 12 weken van de zwangerschap).
- Pijn in de onderbuik (door oprekking van de baarmoeder).
- Gevoelige / gespannen borsten (pijnlijke tepels).
- Vaker plassen (doordat de baarmoeder op de blaas kan gaan drukken).
- Verandering van geur en smaak (geuren/smaken kunnen ineens heel lekker of vies zijn. Het bekendste voorbeeld daarvan is dat veel zwangere vrouwen haring en augurken ineens erg lekker vinden tijdens de zwangerschap).
- Versterking van geur- en smaakwaarneming.
- Toename van de eetlust.
- Emotioneler.
- Hoofdpijn.
- Temperatuurverhoging.
- Een opgezette buik.
- Last van de ogen.
- Donkere tepels.
- IJzersmaak.
- Opvliegers.
- Duizeligheid.
- Veel slijm na eisprong.
Symptomen gevorderde zwangerschap
Naarmate de zwangerschap vordert kunnen er ook andere zwangerschap symptomen optreden:
- Blaasontsteking: Het branderige gevoel tijdens het plassen is meestal niet aanwezig. Een aanhoudende buikpijn kan wijzen op een blaasontsteking.
- Bekkenpijn: De banden en spieren rondom het bekken verslappen en het kraakbeen gaat wat verweken om ruimte te maken voor het kindje. Dit kan leiden tot pijn en ongemak in het bekken.
- Aambeien: Opgezwollen bloedvaten in of rond de anus doordat er een toenemende druk op het lichaam komt dat zich onder andere uitmondt op het rectum. Dit kan leiden tot jeuk en pijn tijdens het poepen.
- Zwangerschapsstriemen – striae: onderhuidse vezels van de huid kunnen de rek niet meer aan en scheuren. Dit leidt tot paarsachtige strepen met name op de buik en borsten. Dit zal na de zwangerschap veranderen in een wit litteken.