Symptomen Syfilis

Syfilis is een bacteriële SOA (Seksueel Overdraagbare Aandoening) veroorzaakt door de bacterie Treponema pallidium (Tp). De bacterie nestelt zich in de penis, vagina, anus of mond, afhankelijk van de manier waarop gevreeën is. De bacterie kan zich in een later stadium via het bloed door het hele lichaam verspreiden en kan, zonder tijdige behandeling, leiden tot ernstige lichamelijke aandoeningen.


De syfilis symptomen verschillen per stadia:

 1. Zweertjes rondom de penis, vagina, anus of mond. Binnen 2 a 3 weken verdwijnen de zweertjes weer vanzelf.
 2. Vlekjes op de huid, grieperig gevoel. Ook deze klachten verdwijnen vanzelf.
 3. Schade aan organen.

1e stadium Syfilis

In het eerste stadium van syfilis ontstaan er één of meerdere zweertjes rondom de penis, vagina, anus of mond. Het zweertje kan een centimeter groot worden, voelt hard aan en doet meestal geen pijn. Het zweertje kan soms moeilijk te zien zijn, omdat het in de vagina of anus kan zitten. De lymfeklieren in de buurt van het zweertje zijn opgezet. Binnen 2 a 3 weken verdwijnen de zweertjes vanzelf.

2e stadium Syfilis

Enkele weken tot maanden later treedt het tweede stadium in. De bacterie heeft zich via de bloedbaan door het hele lichaam verspreid. In het tweede stadium kan men last hebben van de volgende verschijnselen: vlekjes op de huid over het gehele lichaam maar vooral op de handpalmen en voetzolen (deze vlekjes zijn niet altijd duidelijk zichtbaar en verdwijnen vanzelf), grieperig gevoel zoals hoofdpijn / keelpijn / moeheid / temperatuurverhoging, haaruitval wat kan leiden tot kale plekken op het hoofd, oogklachten met oogbalontsteking en gezichtsverlies of een soort van wratjes in de buurt van de geslachtsdelen of anus.


De syfilis symptomen van het 2e stadium op een rij:

 • Vlekjes op de huid over het hele lichaam, vooral op de handpalmen en voetzolen. Ook deze vlekjes zijn niet altijd duidelijk zichtbaar en verdwijnen vanzelf.
 • Grieperig gevoel: hoofdpijn, keelpijn, moeheid, temperatuurverhoging.
 • Haaruitval, waardoor kale plekken op het hoofd ontstaan.
 • Oogklachten met oogbolontsteking en gezichtsverlies.
 • Soort wratjes in de buurt van de geslachtsdelen of de anus.

3e stadium Syfilis

Het derde stadium wordt het sluimerstadium genoemd waarin men geen klachten meer heeft, maar de bacteriën zijn nog steeds in het lichaam aanwezig. In het eerste en tweede jaar kan men de ziekte aan iemand anders doorgeven. Na jaren kunnen verschillende organen beschadigd raken: hart en aorta (vaatverandering), hersenen (geestelijke achteruitgang), ruggenmerg (verlammingsverschijnselen), botten (ontsteking).

 • Hart en aorta problemen (vaatverandering).
 • Aantasting aan de hersenen (geestelijke achteruitgang).
 • Aantasting van het ruggenmerg (verlammingsverschijnselen).
 • Botontsteking.

Het gevaar bij Syfilis is dat de symptomen weer verdwijnen waardoor men gauw het gevoel heeft dat de klachten over zijn en dus dan niet naar de dokter gaan. Tevens worden symptomen vaak over het hoofd gezien. Jaren later als er ernstige klachten ontstaan kan men erachter komen dat men lang geleden syfilis heeft gehad. Indien men er tijdig bij is kan Syfilis goed behandeld worden.

Easy Home Test Syfilis

Bestel hier uw Syfilis test

Ook verkrijgbaar bij