Symptomen onvruchtbaarheid bij mannen
Onvruchtbaarheid komt voor bij ongeveer 10 tot 15% van de paren die zich in de reproductieve leeftijdsgroep bevinden. In ongeveer de helft (40-50%) van deze gevallen is een verminderde kwaliteit van sperma de oorzaak. Met een mannelijke vruchtbaarheidstest kan op een eenvoudige en doeltreffende wijze de activiteit van het sperma bepaald worden. Bij een normale sperma-activiteit is de kans op een zwangerschap aanzienlijk hoger dan bij een verminderde sperma-activiteit. Bij een ‘normale’ sperma-activiteit wordt ervan uitgegaan dat er 20 miljoen of meer actieve spermacellen per milliliter sperma aanwezig zijn.
Kwaliteit van sperma wordt door twee aspecten bepaald: de hoeveelheid zaadcellen in het sperma en de kwaliteit van deze zaadcellen. De meeste problemen van verminderde mannelijke vruchtbaarheid zijn een combinatie van te weinig en minder goede kwaliteit (minder beweeglijk en minder goede vorm) zaadcellen.
Sperma activiteit
Er zijn een aantal symptomen die de oorzaak zouden kunnen zijn van een verminderde sperma-activiteit:
- Extreme opwarming van de teelballen door:
- Het nemen van warme baden / sauna.
- Koorts: Bij hoge koorts kan het negatieve effect op de spermakwaliteit tot drie maanden na de ziekte duren.
- Dragen van te strakke kleding.
- Drugs.
- Roken.
- Bepaalde medicamenten.
- Te veel alcoholische dranken.
- Regelmatig contact met pesticiden, zware metalen.
Een verminderde sperma-activiteit kan van tijdelijke aard zijn. Het proces van nieuwe zaadcellen produceren kan 3 maanden duren wat betekent dat het een tijd kan duren voordat de sperma-activiteit zich hersteld heeft.
Naast een verminderde sperma-activiteit kan er ook sprake zijn van een vruchtbaarheidsstoornis bij een man. Oorzaken van vruchtbaarheidsproblemen bij mannen kunnen bijvoorbeeld afwijkingen van de zaadkwaliteit en problemen bij de zaadlozing zijn.
Vruchtbaarheidsstoornis
Symptomen die een mogelijke vruchtbaarheidsstoornis aan zouden kunnen duiden zijn:
- Verandering in de grootte van de testikels.
- Gewichtsverlies / Gewichtstoename.
- Infecties en Ziekten: Onbehandelde infecties kunnen structurele beschadigingen veroorzaken of een negatieve invloed hebben op de spermaproductie. Daarnaast kunnen bepaalde ziekten ook leiden tot een verminderde vruchtbaarheid:
- Bof.
- SOA’s.
- Urineweginfecties.
- Ziekten gepaard met lange koorts periode (suikerziekte, cystische fybrose).
- Bijbalontsteking.
- Ernstige ziekten zoals kanker.
- Bepaalde medicijnen.
- Lichamelijke kenmerken:
- Niet-ingedaalde testikels.
- Pijnlijke testikels.
- Erfelijke factoren: door middel van grondig bloedonderzoek kan informatie over afwijkingen in de chromosomen verkregen worden.
- Spataderkluwen in de balzak: Groepje spataderen in het scrotum (kenmerkt zich door: opgezwollen scrotum, zeurderige pijn, voelt als een zak met wormen in de balzak). Door ophoping van bloed in de balzak kan de vruchtbaarheid verminderd worden.
- (Gedeeltelijke) afwezigheid van zaadleiders: transport van zaadcellen wordt hierdoor moeilijk of onmogelijk.
- Afsluitingen:
- Retrograde ejaculatie: Zaadcellen gaan bij een zaadlozing de verkeerde kant op en komen in de blaas terecht i.p.v. naar buiten via de plasbuis.
- Hormoonstoornissen.
- Sterilisatie (vasectomie): Sterilisatie kan leiden tot de opbouw van antistoffen tegen sperma. Indien men een hersteloperatie heeft ondergaan kunnen deze antistoffen zich op de zaadcellen hechten waardoor beweeglijkheid belemmerd wordt.
In sommige gevallen hebben ziekten of aandoeningen tijdelijke invloed op de spermakwaliteit en wordt de kwaliteit na verloop van tijd hersteld.