Symptomen ovulatie

Ovulatie, ook wel eisprong genoemd, is het vrijkomen van de eicel uit de eierstok. Dit proces vindt in het midden van elke menstruele cyclus plaats. In één van de eierstokken vindt één eicelrijping per keer plaats.


Voor de ovulatie stijgt/piekt het ovulatiehormoon LH (Luteïniserend Hormoon) in het lichaam wat meetbaar is met een zogeheten LH/Ovulatie test. Op het moment dat er een LH-piek gemeten wordt vindt er binnen 24 tot 40 uur een eisprong (ovulatie) plaats. Dit is de meest vruchtbare periode in de menstruele cyclus. Na de ovulatie kan de eicel slechts enkele uren bevrucht worden door een zaadcel.

Meest vruchtbare periode

Het aanbreken van de meest vruchtbare periode van de vrouw, de ovulatie dus, gaat gepaard met een aantal ovulatie symptomen:

  • Veranderingen van de baarmoedermond: direct na de menstruatie ligt de baarmoedermond laag en voelt gesloten en hard aan, net zoals het puntje van uw neus. Naarmate de ovulatie dichterbij komt, komt de baarmoedermond hoger te liggen in de schede waardoor het moeilijker voelbaar is. De mond opent zich een beetje en voelt zacht en nat aan. Na de ovulatie sluit de mond weer en wordt weer hard en droger. Men kan de baarmoedermond met de vingers voelen.
  • Verandering van cervixslijm: gedurende de menstruele cyclus veranderd de hoeveelheid en structuur van het cervixslijm dat uit de vagina komt. Het verandert mee met de schommelingen van de hormonen in het lichaam. Er zijn verschillende stadia te onderscheiden beginnend met droog, verandert in kleverig slijm, daarna romig, waterig en in de meest vruchtbare periode wordt het helder en elastisch. Naarmate de ovulatie dichterbij komt wordt er meer slijm geproduceerd waardoor men nat aan kan voelen vanonder. In de meest vruchtbare periode lijkt het cervixslijm op vloeibaar eiwit. Van dit slijm kunnen draden getrokken worden. Na de ovulatie wordt de hoeveelheid weer minder en veranderd de structuur en wordt wit/gelig en voelt kleverig of brokkelig aan.
  • Stijging van lichaamstemperatuur: de basale lichaamstemperatuur stijgt 0,2 tot 0,5 graad net na de eisprong. Een nadeel is dat u pas achteraf ziet wanneer de eisprong heeft plaatsgevonden en dus de meest vruchtbare periode al voorbij is.
  • Verhoogd libido: rond de ovulatie hebben veel vrouwen een hoger libido wat gepaard kan gaan met gevoelige of pijnlijke borsten. Dit wordt veroorzaakt door een stijging van de hormonen.
  • Luteïniserend hormoon (LH) stijgt/piekt: LH zorgt voor rijping van de eicel. Eén a twee dagen voor de ovulatie stijgt de hoeveelheid LH en is wel 20 keer hoger dan op normaal niveau. Deze LH-piek kan men meten met een ovulatietest.
  • Ovulatiepijn: zo’n 20% van de vrouwen voelt de ovulatie, ook wel ovulatiepijn of Mittelschmerz genoemd. Het is een scherpe pijn onder in de buik op de hoogte van de eierstokken wat een paar uur tot een hele dag kan aanhouden.
  • Varentest: op het moment dat de ovulatie plaatsvindt heeft opgedroogd speeksel een varenstructuur die men onder de microscoop kan zien.
  • Gevoelige of zere borsten.
  • Bloed bij ovulatie.
  • Meer uithoudingsvermogen.
  • De zintuigen ruiken, zien en smaak zijn sterker bij een eisprong.
  • Het lichaam houdt vocht vast.

De ovulatietest (LH-test) is de meest betrouwbare manier om de ovulatie vast te stellen. Na een LH-piek duurt het 24 tot 40 uur voordat de ovulatie daadwerkelijk plaats vindt. Doordat sperma 3 tot 5 dagen kan overleven in de vagina is het, het beste om na meting van de LH-piek gemeenschap te hebben. Seks op het moment van de ovulatie is vaak te laat omdat de zaadcellen enige tijd nodig heeft om de eicel te bereiken.

Easy Home Test Ovulatie

Bestel hier uw ovulatie test

Ook verkrijgbaar bij